Shaker

DE NIEUWE SOBERHEID VAN DE SHAKER MEUBELEN

Het vakmanschap van het meubelatelier van Merkelbach staat al generaties lang garant voor kwalitatief hoogstaande meubelen.
Vanuit die traditie heeft Merkelbach, als enige Nederlandse fabrikant, een complete serie van de wereldberoemde Shaker ontwerpen in zijn collectie opgenomen.

Conform de levensfilosofie van de Shakers is daarbij het streven naar perfectie en het verantwoord gebruik van louter hoogwaardige natuurlijke materialen als uitgangspunt genomen. De ontwerpen laten zich karakteriseren door een harmonische en doelmatige vormgeving maar bovenal zijn deze meubelen gewoon mooi en brengen zij rust en intimiteit in elk hedendaags interieur.

Reeds meer dan 200 jaren geleden vestigden zich Ann Lee, afkomstig uit het Engelse Manchester, met acht volgelingen van de Shaking Quakers, in de plaats Watervliet (nabij de stad Albany) in de staat New York.

Geruime tijd waren zij trouwe volgelingen van de Shakers, zoals ze later beter bekend werden. Het was een commune die zeer godsvruchtig leefde en alles wat ze deed in de hoogste graad van perfectie uitvoerde.
Vele uitvindingen uit die tijd staan op naam van de Shakers,  maar de meubelen die zij maakten zijn in het bijzonder bekend gebleven.

Het spaarzame gebruik van hout, het bewust omspringen met energie, de zorg voor hun omgeving en het gevoel voor goede verhoudingen met een uitstekend zitcomfort maken hun meubelen tot ware produkten voor deze tijd met een sobere en warme uitstraling.

Merkelbach geeft, als eerst en enige fabrikant in Nederland, met het Shakermeubilair heden ten dage natuurgetrouw weer en tracht de gedachten en de geest van de Shakers in al hun facetten in haar meubelen te vertalen. Uitgangspunt van Merkelbach is dan ook het streven naar eenzelfde Shakerperfectie.

Merkelbach is uitgegaan van de oorspronkelijke vormgeving en maatvoering en heeft dan ook de houtsoort Cherry (kersenhout) als vanzelfsprekend gekozen. De kleur wordt gevormd d.m.v. waterbeits welke vervolgens wordt geprepareerd met waterdragende lakken als afwerklaag. Zelfs speciaal voor dit doel zuiver katoenen geweven band wordt organisch geverfd. Hierdoor ontstaat de alom bekende solide Merkelbach-kwaliteit.

Wij nodigen u van harte uit in onze Shaker-kamer, waar dit unieke meubilair staat opgesteld, een kijkje te komen nemen.

“Build as though you were to live for a thousand years and as you would do if you knew you were do die tomorrow”¬† (Ann Lee)